O društvu

Cincopa video hosting solution for your website. Another great product from Cincopa Send Files.

DRUŠTVO TURISTIČKIH VODIČA I TURISTIČKIH PRATITELJA GRADA KORČULE

Korčula, grad od kamena, na kamenu izranja iz mora i stoljećima prati brodove, koji dolaze,odlaze i prolaze. Obasjan suncem, umiven kišama. Bure, maestrali i juga češljaju mu uske ulice. Zidine i kule čuvaju stoljećima tajnu življenja i postojanja na ovoj hridi.

Sa hridi je jedan dječak pred puno stoljeća upirao oči prema istoku isčekujući povratak oca, koji će ga povesti putevima daleke Azije do Kine, o kojoj je on Marko Polo ostavio prve zapise.

Kad uđete u stari grad slijedite korake Ilira, Grka, Rimljana, Mlečana, Engleza, Austrijanaca. Svi su oni došli i prošli, ali Hrvati došavši u VII stoljeću, tu ostaju, uspješno se odupiru brojnim najezdama i pokušajima asimilacije. Putevima kojima haraju ratovi i utjecaji drugih civilizacija,dolaze razaranja i smrt,ali i nova rađanja.

U Korčuli se preklapaju stoljeća civilizacije i graditeljski stilovi u harmoničnu cijelinu grada, koji je izgrađen za čovjeka, po mjeri čovjeka i u skladu sa prirodom, čije je prednosti koristio, a od nepogoda se branio.

Dirnuvši svojom ljepotom srce vojnika, koji ga je trebao uništiti, sam je sebe i svoje žitelje spasio, te nas i danas očekuje sa svojim kulama, u svojim sjenovitim ulicama, cvjetno gotičkom palačama, crkvama i muzejima i priča priču prošlih stoljeća za ljude budućnosti